Warth April 2008 het skitoetje

De sneeuw is super in Oostenrijk, dus een goede gelegenheid om aan de vader-zoon-relatie te werken. Ik heb het plan opgevat om samen met Max volgende week van donderdag t/m zondag te gaan skien in Oostenrijk. Woensdagavond (2 april) vertrekken, donderdag op de ski’s, zondag in de namiddag weer naar huis. Het skigebied hoeft niet supergroot te zijn maar wel (relatief) sneeuwzeker. De afstand vanaf Heerlen moet niet al te groot zijn en voila. Het Bregenzerwald zou wel eens aan al die voorwaarden kunnen voldoen. Alleen het schoolrooster van Max zou nog roet in nhet eten kunnen gooien. Als het aan mij ligt……. Warth gooit dan hoge ogen. Daar ligt nu meer dan 2 meter in het dal en meer dan 3 meter op de berg! De 60 kilometer aan pistes is genoeg voor vier dagen. Bovendien kunnen we dan kijken of het gebied iets is voor de hele familie. Damüls is ook niet gek. Die plaats ligt ook in dezelfde regio en staat ook bekend als een “Schneeloch”. Max is nu aan de bal……….. En de winnaar is: Warth. 2 meter in het dal en 3 meter op de berg! Keuze genoeg en wij hebben gekozen voor Haus Bergheim. Het pension ligt tegenover de Steffisalp-Express. Dat is een stoeltjeslift die ons op weg helpt naar de eerste afadlingen. Warth zelf ligt overigens op 1494 meter en staat bekend als een sneeuwrijk gebied (welke plaats niet in het Bregenzerwald). Het skigebied zelf telt zo’n 60 kilometer aan pistes. Voor drie dagen moet dat toch genoeg zijn. Bovendien kun je met de skipas ook in Lech skiën. Ook niet gek voor een keer. Het dorp zelf is klein. Dat betekent niet zo heel veel sportzaken (3 stuks). ‘N pizzeria, dus Max komt ook aan zijn trekken.

Homepage Warth

http://www.warth-schroecken.com/

De afslag nr 14, Dornbirn is tot 31 mei 2008 afgesloten. Dus dat wordt effe zoeken straks. Ik ga er van uit dat de omleiding goed wordt aangegeven. En of dat nog niet genoeg is. Op de verkeersinfo van de ÖAMTC staat ook nog.

Dat zeggen ze ook pas als alles is geregeld. We moeten nu afslag nr 12 nemen. Verder is al op de B200 “Schneekettenpficht für LKW op de Hochtannbergpass. Dat is zo’n 4 tot 5 km voor Warth.

De weersomstandigheden, ik citeer:

Das Schönwetter hat sich von uns verabschiedet, eine massivere Wetterverschlechterung ist vorerst aber weiterhin nicht zu erwarten. Zumindest am Dienstag bleibt es noch Überwiegend trocken. Einzelne unergiebige Schauer sind am ehesten noch am Vormittag zu erwarten. Zumeist ist es aber trocken und die Sonne kommt ab und zu zum Zug. Ab Mittwoch müssen wir uns dann auf eine kräftige, sehr feucht und kühle Nordwestwetterlage einstellen. Zeitweise kann es auch ergiebiger schneien.

De sneeuwgrens daalt vanaf donderdag naar 1200 meter, Uhhhhhh!

De ritten

Woensdagavond vertrokken. Alles gaat goed tot aan de Hochtannbergpass. We komen niet meer vooruit. Het bord 50 meter achter ons gaf aan: Sommerreifen + Schneeketten, Winterreifen OK. Niet dus. In zijn achteruit tot aan een vlak stuk en toen de kettingen er op. Toch hebben we maar 8 uur gereden over ± 770 km. In het dorp alleen maar sneeuw.

Terug ook alles ok, op wat regenbuien (!) na. Zeven en een half uur is toch aardig.

Het dorp en ons verblijf

Eigenlijk stelt het dorp niets voor. Een Spar, ‘n sportwinkel, en een paar restaurants (geen verkeerde overigens). Haus Bergheim, een fantastische ligging….. De kamer groot. Met balkon, uhh nee dus. De TV met sprietantenne (ja ze bestaan nog), ORF1 en ORF2. Kamer met douche en wc, ja maar wel op de gang. De rekening was hoger dan vooraf afgesproken. Tegenover de skilift van de Steffisalp, jawel maar dan 200 meter verderop.

Ik heb nog een klacht ingediend bij de VVV.

Het skigebied

Ongeveer 60 km, goede liften, veel met bubbles. Geen kunstsneeuw en dat merk je aan de sneeuw. Het mengen van kunstsneeuw met echte sneeuw heeft ook positieve invloed op de kwaliteit. De sneeuw blijft dan korreliger en je hebt dan meer grip op alles. De afdalingen zijn niet echt spectactulair en ook niet echt lang. De moeilijkheidsgraad is niet a la St. Anton. Veel hutten cq bergrestaurants, wel prijziger dan bijvoorbeeld St. Anton (dat toch bekend staat om zijn hoog prijsniveau). In een dag hadden we alle pistes gehad, sommige meer dan een keer. Nu gebied de eerlijkheid wel te vermelden dat Max een ontzettend hoog tempo aan de dag legt. Zelf ben ik toch meer gewend aan twee drinkpauzes en een lunchpauze. Max gaat alleen voor de lunch.

Het weer wisselde met de afdaling, eentje in goed licht en een waterig zonnetje de volgende in of een sneeuwbui of in dunne wolken die over de piste hingen. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.

Een ding klopt wel aan Warth. Ze liegen niet over de sneeuwhoogten. De foto´s bewijzen het.